Het badminton kent in wedstrijdvorm vijf onderdelen:

  • Damesenkelspel (DE) telling gaat tot 21 punten
  • Herendubbelspel (HE) telling gaat tot 21 punten
  • Damesdubbel     (DD) telling gaat tot 21 punten
  • Herendubbel       (HD) telling gaat tot 21 punten
  • Gemengddubbel (MIX) telling gaat tot 21 punten

Op de afbeelding  ziet u precies hoe een enkel-speelveld eruit ziet. Voor het enkelspel gelden de binnenste lijnen en de achterste achterlijn. Het veld wordt dus lang en smal. De service moet over het net, over de voorste serveerlijn, en binnen de andere lijnen blijven. Altijd schuin in het andere vak.  Het servicevak is lang en smal.

Ook ziet u op de bovenstaande afbeelding precies hoe een dubbel-speelveld eruit ziet. Voor het dubbelspel gelden alle buitenste lijnen.  De service moet over het net, over de voorste serveerlijn en binnen de andere lijnen vallen. Altijd schuin in het andere vak.  Het servicevak is breed en kort.

SERVICE

De service dient onderhands te worden geslagen vanuit het service- vak in het vak schuin tegenover het vak waarin u staat. (zie afbeelding) Bij het enkelspel begint men op de stand 0-0 vanuit het rechtervak  te serveren. Vervolgens wordt er op een oneven stand steeds vanuit  het linker- en op een even stand steeds vanuit het rechter-  servicevak geserveerd.

Bij het dubbelspel heeft elk koppel een mogelijkheden om punten te maken. Wanneer de serverende partij op de eerste servicebeurt een fout maakt, gaat de service over en heeft de tegenpartij een punt. Men speelt dus eigenlijk volgens het rally-point systeem. Bij een even stand word geserveerd vanuit het rechtervak, bij een oneven stand vanuit het linker vak- er wordt alleen van servicevak gewisseld als je zelf of je partner een punt heeft gemaakt tijdens de servicebeurt.

FOUTEN

U maakt een fout als:

* De shuttle binnen uw speelveld op de grond valt.

* U de shuttle buiten het speelveld, in het net, onder het net, tegen het plafond of de zijmuur slaat.

* U de shuttle slaat voor dat deze over het net is.

* U de shuttle bij de service buiten het servicevak slaat.

Verlengen doen we bij een stand van  20-20. Men wint de set bij 2 punten verschil of wie het eerst de 30 punten heeft bereikt. Een wedstrijd gaat over twee gewonnen sets.

Zoek je een leuke en gezellige badmintonvereniging?

Kom 2 keer een proefles volgen en ontdek of badminton bij jou past!